Aktuellt program

Europeiska språkdagen firas den 26 september varje år
Tanken är att slå ett slag för den språkliga mångfalden i en världsdel med över
200 europeiska språk – 24 officiella EU-språk – ca 60 regionala språk och minoritetsspråk, många som talas i Norden och många språk som talas i andra delar av världen.
Det är ett bra tillfälle att öka medvetenheten om att det finns ett stort antal språk i Euopa

Europeiska språkdagen inrättades av Europarådet som representerar 800 miljoner européer från 47 länder. Många språk- och kulturinstitut, föreningar, universitet och särskilt skolor deltar. Europeiska språkdagen hölls för första gången 2001 under det Europeiska språkåret och har firats varje år sedan dess.

Nordisk biblioteksvecka 13 – 19 november 2017

Nordiska Biblioteksveckan är ett projekt som under Föreningarna Norden verkar för att sprida läsning, nordisk litteratur och bildningsideal i Norden och dess närområden.
Måndagen den 13 november 2017 startar den 21:e upplagan av Nordiska Biblioteksveckan för att manifestera högläsning, nordisk berättartradition och litteratur. Det blir en vecka med uppläsningar, utställningar, debatter och kulturupplevelser på tusentals bibliotek, skolor och samlingslokaler runtom i Norden och dess närområden. När det är som mörkast i våra länder, tänder vi ett ljus och läser en bok.
Detta är grundkonceptet för Nordiska Biblioteksveckan.

Måndagen den 13 november är den stora högläsningsdagen

Det är då vi skall försöka få så många institutioner som möjligt att deltaga. Möjligen blir det inofficiellt världsrekord när man på mer än 2000 platser simultant högläser årets utvalda texter på respektive språk. Nordiska Biblioteksveckan består av två delar:

Kura Gryning är namnet på högläsningen för barn och unga på morgonen (vid 9 tiden) Kura Skymning är namnet på högläsningen för vuxna på kvällen (vid 19 tiden).

Institutionerna kan själv välja en annan tid ifall tidpunkten inte passar. Att vara med och genomföra Nordiska Biblioteksveckan kostar ingenting, förutom engagemang. Tillsammans skapar vi en unik manifestation för högläsningen – när nordisk litteratur levandegörs och får verkliga röster i novembermörkret.