Aktuellt program

GEORGIEN – ARMENIEN augusti 2018

Härmed bereds du som Norden följare tillfälle att anmäla dig till denna privat arrangerade resa till självkostnad. Man kan anmäla sitt intresse för ”hela” paketet eller bara för Georgiendelen eller bara för Armeniendelen. I så fall ansluter man i Jerevan och åker med bil upp till Gyumri eller att Armeniengänget ansluter i Tbilisi.

BESKRIVNING

Komplett program se:

PROGRAMUTKAST

Dag 1, måndag 6 augusti
Till Tbilisi anländer man vanligen med flyg vid 03.30 från Riga eller Warszawa, det gör att dag ett är en återhämtningsdag men tid att bekanta sig med Tbilisi. Vi bor centralt.

Dag 2-4, 7-9 augusti
Vi kommer att resa upp i bergen och övernatta gästhus med traditionell middag och eventuellt uppträde en av kvällarna. Vi återkommer till Tbilisi 9 augusti vid 18-tiden

Dag 5, fredag 10 augusti
Fri dag. Option att åka till Stalinmuseet i Gori. Gemensam middag på restaurant på kvällen med vacker sång. Därefter väljer man hemresa efter eget önskemål eller om man vill stanna kvar i Tbilisi på egen hand en eller två dagar.

Dag 6, lördag 11 augusti
Fri dag.

Dag 7, söndag 12 augusti
Vi fortsätter vår resa från Gyumri till Dilijan via Vanadzor. I Dilijan övernattar vi i ett gästhus.

Dag 8, måndag 13 augusti
Vi fortsätter sen från Dilijan- via olika sevärdheter till Yerevan där vi övernattar.

Dag 9, tisdag 14 augusti
Vi åker från Yerevan till sevärdheter runt Yerevan och återkommer för en gemensam middag på kvällen den 14 augusti (för de som vill).

Dag 10, onsdag 15 augusti
Vi gör en rundtur i Yerevan och med museet för folkmordet på Armenier och även brandyfabriken (kanske blir det ett smakprov).

Dag 11, torsdag 16 augusti
Hemresa gör vi på natten mellan 15-16 augusti tidig morgon den 16 augusti naturligtvis kan den som vill stanna kvar så länge vederbörande vill. Hemresan är individuell.

PRIS

Flyg t o r Tbilisi ofta under 3000.
Den som satsar på både Tbilisi och Jerevan kan få räkna med 4000 kronor.
Resan i Georgien inklusive mat och övernattning mellan 3000-4000 kronor.
Tillkommer hotell i Tbilisi för runt 500 kr/natten
För den som är med till Armenien tillkommer kostnader för resan dit från Tbilisi samt hotell och kostnad för rundresan.
Georgiendelen kostar således mellan 7000-8000 kronor.
Armeniendelen kanske runt 4000 kronor. Totalt cirka 12 000 kronor. För den som bara nöjer sig med Armenien blir det således en kostnad på motsvararande för Georgien det vill säga 7000-8000 kronor. I Tbilisi och Armenien ingår inte lunch och middag däremot övernattning i dubbelrum och mot tillägg cirka 500 kronor i enkelrum

för frågor och anmälan
Pontus Tallberg
pontus.tallberg@yahoo.se
tel 044 – 21 98 30
mobil 0729 – 93 41 08

31 augusti kl 10.30 till 2. september kl 12.30

Föreningen Norden i Köpenhamn inbjuder till Huvudstadsträff i Köpenhamn dit även medlemmar av Föreningen Norden i Malmö är inbjudna. Anmälan sker genom Föreningen Norden i Skåne.

Bästa Norden hälsningar

Föreningen Norden i Malmö

Göran Hansson, ordf

Föreningen Norden i Köpenhamn är värd för årets huvudstadsträff och alla medlemmar i Skånedistriktet är välkomna till de olika programaktiviteterna dessa dagar
(se program som pdf).
Ni anmäler er och väljer ut de programaktiviteter som ni vill vara med på genom att betala till Skånedistriktets plusgiro: 53 68 76-6.
Ange ert namn och programaktivitet (nummer).

Anmälan senast den 15 augusti.

Välkomna!

Europeiska språkdagen firas den 26 september varje år
Tanken är att slå ett slag för den språkliga mångfalden i en världsdel med över
200 europeiska språk – 24 officiella EU-språk – ca 60 regionala språk och minoritetsspråk, många som talas i Norden och många språk som talas i andra delar av världen.
Det är ett bra tillfälle att öka medvetenheten om att det finns ett stort antal språk i Euopa

Europeiska språkdagen inrättades av Europarådet som representerar 800 miljoner européer från 47 länder. Många språk- och kulturinstitut, föreningar, universitet och särskilt skolor deltar. Europeiska språkdagen hölls för första gången 2001 under det Europeiska språkåret och har firats varje år sedan dess.

Nordisk litteraturvecka 12-18 november

2018 byter Nordiska biblioteksveckan namn till Nordisk litteraturvecka

Årets tema är HJÄLTAR I NORDEN

I novembermörkret tänds samtidigt tusentals ljus i hela Norden och de baltiska länderna. Då är det dags för Nordisk litteraturvecka som hålls 12-18 november 2018. Litteraturveckan samlar för den 21 gången barn, unga och vuxna till världens största högläsningsevenemang. Över 2000 skolor, bibliotek och andra kulturinstitutioner deltar varje år i denna fina tradition. Den gemenskap, inspiration och läslust det skapar hos barn och vuxna från Grönland i väst till Estland i öst är helt unik.

Måndagen 12 november är den stora högläsningsdagen
Då blir det lässtund för barn och unga på morgonen, ”Kura Gryning”.
På kvällen samlas vuxna till en stämningsfull afton med högläsning under ”Kura Skymning”. Detta är startskottet på en hel vecka med högläsningar, författarbesök, utställningar och kulturupplevelser på skolor, bibliotek och institutioner runtomkring i hela Norden och Baltikum.

Det är helt gratis att delta i Nordiska litteraturveckan. Registrering görs på hemsidan http://www.nordisklitteratur.org/se/. På hemsidan finns mer information om Nordiska litteraturveckan och om böckerna.

Kom med i den nordiska litteraturgemenskapen!

Institutionerna kan själv välja en annan tid ifall tidpunkten inte passar. Att vara med och genomföra Nordiska Biblioteksveckan kostar ingenting, förutom engagemang. Tillsammans skapar vi en unik manifestation för högläsningen – när nordisk litteratur levandegörs och får verkliga röster i novembermörkret.